Καλλιέργεια

    ΟΔΗΓΙΕΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

    Από την στιγμή που θα παραλάβουν τα δενδρύλλια απο το φυτώριο οι παραγωγοί πρέπει :

    1. Αρχικά ανοίγεται ένας λάκκος ο οποίος παίρνει μεγάλο μέρος του ριζικού συστήματος. Ο μικρός λάκκος έχει ως αποτέλεσμα να κόβεται η ρίζα αρκετά ενώ αντιθέτως χρειάζεται πλούσιο ριζικό σύστημα για καλό ξεκίνημα του φυτού.

    2. Το βάθος φύτευσης θα πρέπει να προσεχθεί ούτως ώστε το σημείο εμβολιασμού να μην είναι βυθισμένο στο έδαφος (5 εκ. από το έδαφος).

    3. Στην συνέχεια γίνεται ελαφρύ πάτημα του χώματος. Όταν το χώμα είναι λασπερό το πάτημα είναι προτιμότερο να γίνεται με το χέρι.

    4. Αμέσως μετά τη φύτευση ακολουθεί πότισμα των δενδρυλλίων (συνήθως 20-30 λίτρα /δέντρο είναι αρκετό.) Μέσα στο νερό του ποτίσματος καλό είναι να προστεθεί και ποσότητα trianum προκειμένου ολόκληρο το ριζικό σύστημα να είναι όσο το δυνατό προστατευμένο (μπορεί να χρησιμοποιηθεί trianum σε μορφή μπαρουτιού ρίχνοντας το μέσα στο λάκκο και ανακατεύοντας το με το χώμα.

    5. Σε περίπτωση που οι παραγωγοί έχουν προμηθευτεί τα δενδρύλλια και για κάποιο λόγο αδυνατούν να τα φυτέψουν θα πρέπει να σκεπάσουν καλά το ριζικό σύστημα (συνήθως με άμμο) για την αποφυγή αφυδάτωσης των δενδρυλλίων από την έκθεση τους στον αέρα.

    ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

    Καλλιέργεια Κερασιών

     Σχήμα Διαμόρφωσης   Αποστάσεις Φύτευσης 
    Κύπελλο 5-6 Χ 5-6
    Χαμηλό Κύπελλο 5-5 Χ 3-5
    Ατρακτοειδές  4-5 Χ 3-4
    Παλμέτα 4-5 Χ 2-4

     

    Καλλιέργεια Βερίκοκων

     Σχήμα Διαμόρφωσης   Αποστάσεις Φύτευσης 
    Κύπελλο 5-6 Χ 5-6

     Οι τελικές αποστάσεις φύτευσης εξαρτώνται εκτός από το σχήμα διαμόρφωσης και από την ευρωστία της ποικιλίας καθώς και από την γονιμότητα του εδάφους.

    Για την ενημέρωσή σας, σας προτείνουμε: www.kath.gr (Κ.Λ.Θ) http://forecast.uoa.gr/greek/ (ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ)

     

    Καλλιέργεια Ελιάς/ Ελαιόδεντρων

    ΦΥΤΕΥΣΗ
    Για φυτεία που πραγματοποιείται κατά την διάρκεια του χειμώνα είναι προτιμότερο να φυτεύονται φυτά ελιάς ηλικίας 1,50ꙵ-2 ετών για να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις χειμωνιάτικες συνθήκες.
    Ενώ για ανοιξιάτικη φυτεία από τέλος Φεβρουαρίου έως τέλη Απριλίου συστήνονται φυτά ελιάς ενός έτους τα οποία ξεκινούν ευκολότερα και διαμορφώνονται από τον παραγωγό πιο καλά.

    ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΟΑΔΟΥ
    Η καλλιέργεια της ελιάς είναι άμεσα συνυφασμένη με την Ελλάδα αφού είναι από τις λίγες καλλιέργειες που μπορεί να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο τις ιδιαιτερότητες πολλών  περιοχών ₍ φτωχά εδάφη, λιγοστά νερά, εδάφη με μεγάλες κλίσεις₎. Ένα ακόμη πρόβλημα των ημέρων μας είναι τα λιγοστά εργατικά χέρια. Πρόκειται για μια καλλιέργεια που σε σχέση με τις υπόλοιπες ₍ πυρηνόκαρπα, γιγαρτόκαρπα ₎ έχει πολύ λιγότερες απαιτήσεις σε εισροές:

    • Λίπανση
    • Φυτοπροστασία
    • Άρδευση
    • Εργατικά χέρια

    Η απόσβεση της αρχικής επένδυσης ₍ εγκατάσταση φυτείας , αρδευτικού₎ γίνεται σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου αφού πρόκειται για υπεραιωνόβια καλλιέργεια. Με ένα κόστος φυτοπροστασίας, λίπανσης ,άρδευσης, κλαδέματος και συγκομιδής περίπου 300 ευρώ /στρέμμα με μέση απόδοση  1000 κιλά ελαιόκαρπου/στρέμμα.

    Στο φυτώριο μας παράγουμε δενδρύλλια ελιάς με την μέθοδο της υδρονέφωσης. Υπάρχουν διαθέσιμα  ελαιόδεντρα διάφορων ποικιλιών και διαφόρων μεγεθών.

    Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορια σχετικα με την φύτευση αλλα και κατά το στάδιο ανάπτυξης των φυτών μπορείτε να μας βρείτε στο τηλέφωνο 23530 31804 ή στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.