Καλλιεργητικές Φροντίδες PDF Εκτύπωση E-mail

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

Από την στιγμή που θα παραλάβουν τα δενδρύλλια απο το φυτώριο οι παραγωγοί πρέπει :

1.     Αρχικά ανοίγεται  ένας λάκκος ο οποίος παίρνει μεγάλο μέρος του ριζικού συστήματος. Ο μικρός λάκκος έχει ως αποτέλεσμα να κόβεται η ρίζα αρκετά ενώ αντιθέτως χρειάζεται  πλούσιο ριζικό σύστημα για καλό ξεκίνημα του φυτού.
2.     Το βάθος φύτευσης θα πρέπει να προσεχθεί ούτως ώστε το σημείο εμβολιασμού να μην είναι βυθισμένο στο έδαφος (5 εκ. από το έδαφος).
3.     Στην συνέχεια γίνεται ελαφρύ πάτημα του χώματος. Όταν το χώμα είναι λασπερό το πάτημα είναι προτιμότερο να γίνεται με το χέρι.
4.     Αμέσως μετά τη φύτευση ακολουθεί πότισμα των δενδρυλλίων (συνήθως 20-30 λίτρα /δέντρο είναι αρκετό.) Μέσα στο νερό του ποτίσματος καλό είναι να προστεθεί και ποσότητα trianum προκειμένου ολόκληρο το ριζικό σύστημα να είναι όσο το δυνατό προστατευμένο (μπορεί να χρησιμοποιηθεί trianum σε μορφή μπαρουτιού ρίχνοντας το μέσα στο λάκκο και ανακατεύοντας το με το χώμα.
5.      Σε περίπτωση που οι παραγωγοί έχουν προμηθευτεί τα δενδρύλλια και για κάποιο λόγο αδυνατούν να τα φυτέψουν θα πρέπει να σκεπάσουν καλά το ριζικό σύστημα (συνήθως με άμμο) για την αποφυγή αφυδάτωσης των δενδρυλλίων από την έκθεση τους στον αέρα.

 

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ΣΧΗΜΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΚΕΡΑΣΙΑ

ΚΥΠΕΛΛΟ

5-6 Χ 5-6

ΧΑΜΗΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

5-5 Χ 3-5

ΑΤΡΑΚΤΟΕΙΔΕΣ

4-5 Χ 3-4

ΠΑΛΜΕΤΑ

4-5 Χ 2-4

ΡΟΔΑΚΙΝΑ

ΚΥΠΕΛΛΟ

5 Χ 4-5

ΠΑΛΜΕΤΑ

4 Χ 3-4

ΚΥΠΑΡΙΣΑΚΗ

3,5-5 Χ 1,5-3

ΒΕΡΙΚΟΚΑ

ΚΥΠΕΛΛΟ

5-6 Χ5-6

ΑΧΛΑΔΙΑ

ΠΑΛΜΕΤΑ

4 Χ2-3,5

ΚΥΠΑΡΙΣΑΚΗ

4-1,5-2

ΜΗΛΑ

ΠΑΛΜΕΤΑ

4 Χ 3-4

ΚΥΠΑΡΙΣΑΚΗ

4 Χ 1,3- 2

ΡΟΔΙΑ

ΚΥΠΕΛΛΟ

5 Χ 3-4

ΠΟΛΥΚΟΡΜΟΣ ΘΑΜΝΟΣ

5 Χ 2,5-3,5


Οι τελικές αποστάσεις φύτευσης εξαρτώνται εκτός από το σχήμα διαμόρφωσης και από την ευρωστία της ποικιλίας καθώς και από την γονιμότητα του εδάφους.

Για την ενημέρωσή σας, σας προτείνουμε:
www.kath.gr (Κ.Λ.Θ)
http://forecast.uoa.gr/greek/ (ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ)

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορια σχετικα με την φυτευση αλλα και κατά το σταδιο αναπτυξης των φυτων μπορειτε να μας βρειτε

στο τηλέφωνο 23530 31804 ή στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.